Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Οι βιταμινούχες τροφές και η συμβολή τους στην υγεία, την ομορφιά και τη νεανικότητα

Ως γνωστό, ο ρόλος των τροφών, που περιέχουν λευκώματα ( κρέας, ψάρια, αυγά, γάλα ), είναι πολύ σοβαρός σχετικά με τη διατροφή του ανθρώπου. Η κατανάλωση όμως μόνον αυτών των τροφών,  όχι μόνον δεν είναι αρκετή, αλλά, είναι και επιβλαβής. Συνεπώς ο εμπλουτισμός τους και με άλλες τροφές είναι επιβεβλημένος.
Ο καλύτερος τρόπος να εμπλουτίζουμε τη διατροφή μας είναι μέσω των φυτικών τροφών ( λαχανικά, φρούτα, μη επεξεργασμένα σιτηρά, βότανα κτλ.)
Τα είδη αυτά περιέχουν όλα τα ζωτικά συστατικά που χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα. Θα πρέπει να μη λείπει ποτέ από το τραπέζι μας  η σαλάτα - προτιμότερο από ωμά λαχανικά - και πρέπει να αυξήσουμε την ποσότητα των φρούτων στο σπιτικό μας.
Τα βότανα επίσης προσφέρουν σπουδαία υπηρεσία στην υγεία μας. Το τσάι του βουνού, το φασκόμηλο, το χαμομήλι, κτλ. αποτελούν θαυμάσια ροφήματα τόσο για να διατηρήσουμε την υγεία μας, όσο και για θεραπευτικούς σκοπούς.
Η χλωροφύλλη, το αίμα των φυτών, είναι πλούσια σε ζωτικά συστατικά, ιδίως σίδηρο, καθώς και σε βιταμίνες. Κάθε λαχανικό ή χορταρικό έχει τα δικά του συστατικά, γι' αυτό καλό θα είναι να τα εναλλάσσουμε στο τραπέζι μας. Στις περιπτώσεις που θέλουμε να βοηθήσουμε μια πάθηση μας, θα τρώμε περισσότερο το είδος που ενδείκνυται για την περίπτωση μας.
Οι θεραπευτικές ενέργειες των λαχανικών, φρούτων και βοτάνων είναι γνωστές σχεδόν σε όλους μας. Το καταφρονεμένο π.χ. λόγων της μυρωδιάς  του σκόρδου, το παίρνουν οι πιο τολμηροί για την πίεση, ως καθαριστικό του αίματος, για τη γρίπη κτλ. Ευτυχώς στις μέρες μας κυκλοφορεί και σε κάψουλες, σε τελείως άοσμη μορφή. Το κρεμμύδι και το πράσο είναι γνωστό ως διουρητικά, το σέλινο για τα ρευματικά, τα μαρούλι, ως κατευναστικό των νεύρων, καθώς και ο δυόσμος, η αγκινάρα για το συκώτι .
Δυο άλλες θαυματουργές  - όπως τις αποκαλούν - τροφές είναι: η μελάσα και το φυτρωμένο σιτάρι. Η μελάσα είναι υπόλοιπο της επεξεργασίας ζαχαροτεύτλων ή ζαχαροκάλαμου για παραγωγή ζάχαρης. Θεωρείται σαν μια πλούσια, σε οργανικά θρεπτικά συστατικά, συμπεπυκνωμένη τροφή. Μερικά εργοστάσια τη συνηθίζουν μαζί με το φυτρωμένο σιτάρι, που θεωρείται πολύ πλούσια σε βιταμίνες τροφή, παντός είδους , καθώς και σε οργανικά μεταλλικά στοιχεία.
Αξιοσημείωτη επίσης είναι και η ζελατίνα φυτικής προέλευσης, η οποία παρασκευάζεται από θαλάσσια βότανα. Όπως είναι γνωστόν η ζελατίνα που υπάρχει στο εμπόριο είναι ζωικής προέλευσης, διότι προέρχεται από επεξεργασία οστών ζώων. Για το λόγο αυτό πολλοί την αποφεύγουν. Όμως η φυτική ζελατίνα, εκτός που μας απαλλάσσει απ' αυτή την προκατάληψη, είναι και πιο θρεπτική, γιατί περιέχει τα πλούσια συστατικά των θαλάσσιων βοτάνων.
Τα θαλάσσια βότανα είναι  επίσης πολύ διαδεδομένα στο εξωτερικό. Θεωρούνται ότι περιέχουν όλα σχεδόν  τα μεταλλικά στοιχεία, που χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα, ιδίως το φυτικό οργανικό ιώδιο και τα συνιστούν για συμπλήρωση της διατροφής, κατά της παχυσαρκίας, για τις διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα, ωοθηκικές ανεπάρκειες κτλ.
Ευρύτατα διαδεδομένη είναι στη φύση η βιταμίνη (C ) ( οξύ της ασκορβίνης). Αυτή περιέχεται στα λεμόνια, στα μούρα, στα άγρια τριαντάφυλλα και σε άλλα φρούτα και καρπούς, στα κωνοφόρα δένδρα και τα λάχανα. Τεράστιες όμως είναι οι ανάγκες από τη βιταμίνη αυτή. Για να τις ικανοποιήσουν, θα χρειάζονταν τεράστιες εκτάσεις από φυτείες με αγριοτριανταφυλλιές, και τόνοι ολόκληροι από λάχανα. Ορισμένοι οίκοι αισθητικήςτ ις μεταχειρίζονται στις καλλυντικές μάσκες, όπως έρχονται από τη Γαλλία, με άριστα μάλιστα αποτελέσματα.
Στα εργοστάσια παράγονται τώρα συνθετικές βιταμίνες C από γλυκόζη κατά εκατοντάδες τόνους. Η βιταμίνη αυτή παίρνεται σε σκονάκια ή ταμπλέτες και είναι απαραίτητη για τον άνθρωπο. Μ' αυτήν μπορεί να προληφθεί η πρόωρη σκλήρυνση και να ζωογονηθούν οι φυσικές και πνευματικές δυνάμεις. Γι' αυτό χρειάζεται στους επιστήμονες, στους αθλητές, στους υγιείς και στους ασθενείς.
Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει ανάγκη από τη βιταμίνη ( Κ ), η οποία προφυλάσσει από τη θρόμβωση του αίματος και είναι λιποδιαλυτή. Η βιταμίνη μπορεί να παραχθεί από το ήπαρ των ψαριών, το σπανάκι, τα πράσινα λαχανικά, γάλα, γιαούρτι, σόγια, κρόκο αυγού, μέλι ντομάτα. Προσοχή γιατί καταστρέφεται εύκολα από τη ψύξη και το τηγάνισμα.
Μερικοί νομίζουν ότι οι βιταμίνες πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνον για ασθενείς. Αυτό δεν είναι ορθό. Η ανεπάρκεια  βιταμινών προκαλεί και στους υγιείς δυσάρεστα φαινόμενα όπως κόπωση, πτώση της ικανότητας προς εργασία ( μείωση της όρασης ), εκνευρισμό και άλλες δυσάρεστες διαταραχές.

Στον άνθρωπο είναι αναγκαίες όλες οι βιταμίνες σ' ορισμένες βέβαια ποσότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου