Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Καλύτερα από το να θεραπεύεις είναι να προλαμβάνεις. Και ναι, η παχυσαρκία μπορεί να προληφθεί αρκεί να υιοθετήσουμε στον τρόπο ζωής μας μερικές χρήσιμες συνήθειες.

Η συστηματική απασχόληση με τον αθλητισμό ή κάποιου είδους γυμναστικής είναι ιδανικό. Αν  όμως αυτό δεν είναι εφικτό, τότε επιβάλλεται να γίνουν καθημερινή συνήθεια οι ωριαίοι περίπατοι.
Η σωματική δραστηριότητα όμως πρέπει να συνδυάζεται με περιορισμό του φαγητού ,έτσι ώστε οι θερμίδες που περιέχουν οι τροφές που καταναλώνουμε, να μην υπερβαίνουν τις δαπάνες του οργανισμού σε ενέργεια. Να αποφεύγονται φαγητά πλούσια σε υδατάνθρακες, οι οποίοι αφομοιώνονται εύκολα όπως το άσπρο ψωμί, είδη ζαχαροπλαστικής, βουτυράτα είδη αρτοποιίας, μακαρόνια, πατάτες, γλυκά είδη φρούτων, γλυκά κουταλιού κα. Η περιορισμένη ποσότητα υδατανθράκων που πρέπει να λαμβάνονται πρέπει να αφορούν κυρίως λαχανικά , χόρτα και φρούτα ( όχι τα γλυκά). Απαραίτητος ο περιορισμός τροφών πλούσιων σε λίπη και χρησιμοποίηση κυρίως φυτικών ελαίων. Η τροφή καλό είναι να περιέχει αρκετή ποσότητα λευκωμάτων, βιταμινών και μεταλλικών αλάτων, με περιορισμό σε σημαντικό βαθμό του μαγειρικού αλατιού. Τέλος πρέπει να ελέγχεται και η ποσότητα του νερού που πίνουν και να αποφεύγονται εντελώς τα αλκοολούχα ποτά.
Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, πρέπει να έχουμε σαν στόχο να τις εντάξουμε στη ζωή  και την καθημερινότητα μας, έτσι ώστε να μη χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της παχυσαρκίας ποτέ. Αν πάλι δεν έχουμε προλάβει, και το πρόβλημα της παχυσαρκίας το βιώνουμε  ήδη , τότε ο στόχος είναι αργά αλλά σταθερά  να επιτευχθεί η πολυπόθητη απώλεια βάρους. Μην εμπιστεύεστε αβασάνιστα δίαιτες που υπόσχονται υπερβολές και δεν είναι φτιαγμένες για το δικό σας σωματότυπο και κατάσταση υγείας. Πρέπει να γνωρίζετε πως οι περισσότεροι άνθρωποι αδυνατούν να αντέξουν δίαιτες με χαμηλή ποιότητα θρεπτικών συστατικών πάνω από δύο με τρεις εβδομάδες, χωρίς δυσάρεστες επιπτώσεις για την υγεία τους. Όταν μάλιστα η παχυσαρκία είναι ήδη υπαρκτό πρόβλημα, τότε πιθανότατα να συνυπάρχει με αυξημένη χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, αυξημένη πίεση ή ενδοκρινολογικά προβλήματα και ακόμα  με λιπώδη διήθηση ή και αναιμία. Σε αυτές τις περιπτώσεις επιβάλλεται επαγγελματική εκτίμηση της κατάστασης και ιατρική αξιολόγηση του προβλήματος με παρέμβαση διαιτητική, φαρμακευτική, χειρουργική ή μικτή  και  πάντα με συστηματική ιατρική παρακολούθηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου