Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Σωστή διατροφή και αντιμετώπιση της ακμής

Οι επιστημονικές έρευνες για τη σχέση μεταξύ της ακμής και των διατροφικών συνηθειών συνεχίζονται και οι απόψεις διίστανται. Είναι όμως απόλυτα διαπιστωμένο ότι η σωστή διατροφή βοηθά στην καλή μας υγεία κάτι που αντανακλάται και στη γενικότερη εμφάνιση του δέρματος μας. Μέσα λοιπόν στα πλαίσια αυτής της γενικότερης παραδοχής,  μπορούμε εύκολα να δεχτούμε ότι οι διατροφικές μας συνήθειες μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη και θεραπεία της ακμής.
Σίγουρα έχετε ακούσει συμβουλές με αυστηρές δίαιτες. Σας έχουν ζαλίσει με τα "επιτρέπεται " και τα " απαγορεύεται". Εσείς μπορείτε απλά να ξεκινήσετε κάνοντας πιο εκλεκτικές διατροφικές επιλογές. Έχει παρατηρηθεί ότι η ακμή εμφανίζεται συνήθως κατά την εφηβεία και συνδέεται με την στροφή των εφήβων σε κατανάλωση φαγητών εκτός σπιτιού. Τρόφιμα τύπου «fast food» πλούσια σε κορεσμένα και trans λιπαρά αυξάνει την ποσότητα του σμήγματος με αποτέλεσμα η απελευθέρωση του από τους σμηγματογόνους αδένες να γίνεται δυσκολότερη και τα σπυράκια να αυξάνονται.
Συμπέρασμα: προτιμάτε οπωσδήποτε το σπιτικό φαγητό κα αποφύγετε τα τοξικά φαγητά, τα καρυκεύματα και τροφές πλούσιες σε λιπαρά: πιπέρια, αλλαντικά ,  θαλασσινά, κυνήγια, άσπρα  λάχανα, τομάτες, σκληρά τυριά, γαλακτοκομικά πλήρη σε λιπαρά, μαγιονέζα, σαντιγί, κρέμα γάλακτος, τηγανητά και γλυκά. Καλό  είναι να αποφεύγετε τα αμυλώδη : πάστες, δημητριακά και προπαντός το ψωμί, για το οποίο μερικοί συνιστούν την πλήρη κατάργηση του, γιατί πολλοί με το πρόβλημα της ακμής παρουσιάζουν, δυσκολία στην πέψη και έχουν τάση σε εντερικές αποφράξεις. Μην ξεχνάτε πως η δυσκοιλιότητα επιδεινώνει την ακμή. Επαγρυπνείτε να διατηρείτε μια καλή εντερική λειτουργία. Μια κουταλιά ξηρής μαγιάς της μπύρας, διαλυμένης σε μισό ποτήρι νερό, συνιστάται και σας δίνει λύση.
 Περιορίστε ακόμα τα ποτά: το καθαρό κρασί, την σαμπάνια, το λικέρ, τον καφέ και το δυνατό τσάι.
Εάν είσθε αλλεργικής ιδιοσυγκρασίας η σοκολάτα, τ' αυγά, τα καρύδια μπορεί να σας προκαλέσουν μια έξαρση κνίδωσης. Αξίζει να σημειωθεί  ότι πρόσφατες έρευνες έχουν απενεχοποιήσει την σοκολάτα , από τη σχέση που μπορεί να έχει η κατανάλωση της , με την ανάπτυξη βακτηρίων που προκαλούν την ακμή. Η προσωπική παρατήρηση είναι το καλύτερο εργαλείο για να διαπιστώσετε και να αποφεύγετε τις τροφές που δεν ανέχεστε.
Όμως μην τρομάζετε, υπάρχουν και τροφές που έχουν θεραπευτικό ή τουλάχιστον προληπτικό ρόλο. Καταναλώστε άφοβα πολλά λαχανικά και φρούτα, τροφές με Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα (ελαιόλαδο, ψάρια, ξηροί καρποί, φυτικές μαργαρίνες) και αρκετό νερό, που θα βοηθήσει στο να αποβάλλετε τις τοξίνες. Ανάμεσα στις δροσιστικές τροφές, που συνιστώνται, να προτιμάτε το σπανάκι, το κάρδαμο, τις φράπες και τα πορτοκάλια.
 Επίσης τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α βοηθούν, στη μείωση του παραγόμενου σμήγματος και κατά συνέπεια, στην  αντιμετώπιση της ακμής. Τέτοιες τροφές είναι το συκώτι,, το γάλα, τα τυριά, τα καρότα και τα αυγά. Προσοχή! Όχι   υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Α  στον οργανισμό γιατί μπορεί να ευθύνεται για την  αύξηση χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων . Εξισορροπήστε την  με την πρόσληψη  βιταμίνης Ε, που θα βρείτε στον σολομό, τον τόνο και στους άψητους ξηρούς καρπούς. Έρευνες επίσης έδειξαν ότι ο ψευδάργυρος βοηθά στην αντιμετώπιση της ακμής και μπορείτε εύκολα να τον καταναλώσετε από: το συκώτι, το κόκκινο κρέας, τα θαλασσινά, τα μανιτάρια, τα αυγά και την μπύρα.
Αλλά όσο κι αν είναι σημαντική η σύνθεση της τροφής ο τρόπος του "τρώγειν" είναι πιο ουσιώδης . Περισσότερο λοιπόν από το να καταργείτε ανώφελα τροφές, σκεφτείτε να τρώτε αργά, να μασάτε καλά, να αλέθετε την τροφή σας στο στόμα και να μην την καταπίνετε αμάσητη. Παίρνετε τα γεύματα σας σ' ένα περιβάλλον ευχάριστο και ήσυχο, χωρίς συζητήσεις, χωρίς διαβάσματα, χωρίς δουλειά στο τραπέζι. Μην τρέχετε στη δουλειά σας με την τελευταία μπουκιά στο στόμα. Παραμείνετε για λίγο διάστημα σε χαλάρωση στην αρχή της πέψης. Μην κάνετε υπερσιτισμό: τρώτε εκείνο που σας αρέσει, αλλά σε μέτριες ποσότητες και από καιρό σε καιρό κάνετε μια ημι-δίαιτα ή μια πλήρη δίαιτα με υγρά. Μερικές φορές η ολοκληρωτική κατάργηση της ζάχαρης οδηγεί στην εξαφάνιση της ακμής.

Χρησιμοποιείστε, αν όχι όλες, κάποιες από τις παραπάνω συμβουλές και διαπιστώστε ότι οι μέχρι τώρα τοπικές θεραπείες της ακμής που χρησιμοποιούσατε θα γίνουν αποτελεσματικότερες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου