Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Οι άχρηστες τροφές δε βρίσκονται μόνον στα fast food, μπορεί και να κρύβονται μέσα στα ντουλάπια της κουζίνας μας.

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα ετοιματζίδικα φαγητά των fast food με τις τηγανιτές πατάτες φτιαγμένες στο χιλιοχρησιμοποιημένο λάδι δεν είναι ότι καλύτερο για την υγεία και την καλή διατροφή. Πόσοι όμως από μας γνωρίζουν ότι υπάρχουν και στη σπιτική κουζίνα τροφές άδειες σε θρεπτική αξία αλλά με πολλές άχρηστες θερμίδες;
Οι περισσότερες από τις τροφές που καταναλώνουμε σήμερα, είναι επεξεργασμένες και γι' αυτό έχουν χάσει ένα σημαντικό μέρος απ' τα ζωτικά συστατικά τους, τις βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία που τόσο απαραίτητα είναι για τον οργανισμός μας. Το άσπρο αλεύρι με όλα τα υποπροϊόντα του (λευκό ψωμί, ζυμαρικά, μπισκότα κτλ. ), το  γυαλισμένο ρύζι, η άσπρη ζάχαρη, ( καραμέλες, ροφήματα με ζάχαρη, επεξεργασμένα γλυκά ), οι κονσερβαρισμένες τροφές, είναι κάποιες πολύ συνηθισμένες τροφές που ενώ έχουν χάσει πολλά από τα θρεπτικά συστατικά τους βρίσκονται και χρησιμοποιούνται, μπορεί και καθημερινά, στην σπιτική κουζίνα.
Αποτέλεσμα της διατροφής με τέτοιου τύπου τροφές μπορεί ακόμα και να είναι η εκδήλωση κάποιας πάθησης, λόγω  της έλλειψης ή ανεπάρκειας ορισμένων  ζωτικών συστατικών που τόσο πολύ  έχει ανάγκη το σώμα μας. Όμως μη πανικοβάλλεστε , μπορούμε να αποφύγουμε τις  "κακοτοπιές"  προσέχοντας απλά και μόνον τη διατροφή μας. Ας μη ξεχνάμε το σοφό ρητό " ένα γραμμάριο πρόληψης είναι καλύτερο από πολλούς τόνους θεραπείας".
Μπορεί κάποιος να σκεφτεί , και καλά τι πρέπει να κάνω "μη τρως το ένα, μη τρως το άλλο" και το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο σ' αυτόν που έχει αναλάβει το καθημερινό μαγείρεμα " τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα"; Η λύση είναι μία και είναι και απλή. Δε θα στερηθείτε τίποτα ή για να ακριβολογούμε σχεδόν τίποτα από τις διατροφικές σας συνήθειες. Θα γίνετε όμως πιο εκλεκτικοί. Κατά αρχήν θα καταργήσετε ή θα προσπαθήσετε να μειώσετε στο ελάχιστο την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών. Αν για παράδειγμα σας αρέσει να συνοδεύεται το φαγητό σας με ψωμί τότε προτιμήστε το μαύρο. Αν είστε μακαρονάς, και καλά κάνετε, χρησιμοποιήστε στις σπεσιαλιτέ σας μαύρα μακαρόνια. Αν σας αρέσει το ρύζι σαν συμπλήρωμα στο ψητό σας κοτόπουλο ή ψάρι τότε δοκιμάστε το αναποφλοίωτο ρύζι κι αν  ξεκινάτε  τη μέρα σας με δημητριακά επιλέξτε αυτά της ολικής άλεσης.
Η αλήθεια είναι πως οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες περιέχουν μερικές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αλλά τίποτε άλλο. Αντίθετα τα πλήρη προϊόντα διατηρώντας τον εξωτερικό τους φλοιό, περιέχουν πολλές βιταμίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες και φυτικές ίνες. Γενικά οι μη επεξεργασμένες τροφές είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, χωρίς άχρηστες θερμίδες.
Δοκιμάστε και μπορεί να εκπλαγείτε από το γευστικό αποτέλεσμα. Οι υγιεινές τροφές είναι πολλές φορές παρεξηγημένες και θεωρούνται άνοστες. ΜΥΘΟΣ! Σκεφτείτε όσοι έχετε δοκιμάσει τον καφέ σας με μαύρη ζάχαρη, καταλάβατε κάποια διαφορά;
Ασφαλώς μετά από την προσεχτική επιλογή των τροφών δε ξεχνάμε και τον σωστό τρόπο μαγειρέματος. Αποφεύγουμε, κατά το δυνατό, τα τηγανιτά και το παραβράσιμο των τροφών ώστε να μη στερούνται σημαντικό ποσοστό των βιταμινών τους.
Και για τα τσιμπολογήματα μεταξύ των γευμάτων, να σας βρίσκονται πάντα εύκαιρα φρούτα εποχής ( που είναι πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες ), ανάλατοι ξηροί καρποί  (άριστη πηγή καλού λίπους ) και γιαουρτάκια (πλούσια σε ασβέστιο ).

Γεμίστε λοιπόν τα ντουλάπια και το ψυγείο της κουζίνας σας με σωστές επιλογές και σίγουρα οι κακοί πειρασμοί θα γίνουν λιγότεροι. Ας μη το ξεχνάμε ποτέ το σοφό  πατέρας της ιατρικής , το μέγας Ιπποκράτης, που είχε προσέξει την αξία των τροφών στην υγεία και είχε πει το περίφημο " Η τροφή σου να είναι το φάρμακο σου και το φάρμακο σου να είναι η τροφή σου ". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου